Arrels/Raíces/Racines/Roots

En Josep ens parla de la seva idea i experiència en el procés d’investigació i publicació de la nostra història familiar:

Vull dedicar el llibre Arrels a mossèn Josep Bochaca i Serra (Tremp 1867- ?), aquell qui va començar a construir l’arbre origen de tots els Boxaca, Botxaca, Bochaca, Buchaca, o Butxaca, i que jo vaig rebre de les mans d’un nebot seu, l’Antoni Bochaca Moles (La Seu d'Urgell 1907-Barcelona 1984), quan tot just tenia dotze anys. Així va néixer la meva passió per la genealogia. A tots ells el meu agraïment i el meu record per haver posat dintre meu aquest neguit.

El cognom, sorgit de Catalunya, romangué essencialment al Principat i a alguns punts dels Països Catalans, s’escampà per indrets de França, per països americans de parla castellana, pels EE.UU. d’Amèrica, i conjunturalment i en la actualitat, a alguna població espanyola.

Què ho fa que sempre ens erigim en el centre del món? Durant molts anys, la branca de Gerri de la Sal era, per a mi, el tronc central que tenia una sola branca: Gramuntill. La recerca ens ha fet veure que no hi ha un altre tronc que el de Freixe i al que aviat li sortiran unes primeres branques a prop de la soca: una d’elles, Tornafort, havia de generar la branca de Gerri, així com la de Gramuntill, Taús, Penelles i, qui ho sap, si també, la que, passant per València, havia de fer-se gran a Cuba i a USA. És només una casualitat, o hi ha alguna relació que els noms de tres germans de Tornafort (Josep, Francesc i Manuel) els tornem a trobar en els tres germans residents a València, fills de Manuel Magí Buchaca Las Casas?

Quan per primera vegada vaig connectar amb en Nicolai Buchaca, de San Diego (Califòrnia), contestant la seva crida a través d’Internet dirigida als Buchaca del món, estava entrant en una de les branques genealògiques de la variant Buchaca que, amb el temps, i fruit d’una col·laboració extraordinària dels seus membres, havia de convertir-se en una de les més extenses i també en una obsessió: aclarir els orígens del seu avantpassat més llunyà.

Sap greu que per una anella de la cadena o com a màxim per dues, no puguem unir els Buchaca de Valldarques-Sallent a l’arbre que, per tenir uns personatges més antics, hem convingut en anomenar-lo l’arbre principal. De l’arbre que neix a Freixe havien de sortir forçosament els fundadors d’aquesta branca tan extensa, que més que branca constitueix per ella mateixa un arbre de grans dimensions amb força branques i branquillons.

L’arbre que parteix de València per recuperar-lo a Cuba l’hem unit a l’arbre principal d’acord més amb una hipòtesi que no pas per una documentació certa. També l’hi falta una anella o dues, però si deixem de banda aquests dos arbres prou desenvolupats, he de dir, quant a la resta, que em vaig equivocar pensant que molta gent quedaria descol·locada, i en aquest cas, una equivocació que m’omple de satisfacció perquè amb l’esforç de tots, i d’una manera especial amb l’esforç del Pere Cerqueda Buchaca, ben pocs han quedat fora d’aquest entramat.

Són més de 3000 persones del nostre cognom les que figuren en els nostres arbres. I potser no arriben a una cinquantena els que no sabem avui, en el moment de tancar aquest projecte, on s’han d’ubicar. Si esperéssim a tenir-ho tot resolt, aquest llibre no hauria vist mai la llum perquè sempre hi hauria la possibilitat d’ampliar els nostres coneixements.

Fonts documentals

(Nota: La investigació genealògica a Espanya és molt difícil perquè en molts casos la font principal d’informació, els llibres sagrats de les esglésies, va desaparèixer durant la guerra civil espanyola (1936-1939). Mentrestant, el registre civil de dades vitals no comença a registrar sistemàticament naixements, casaments i defuncions a Espanya fins al 1871. Aquesta data no és per descomptat molt útil per a buscar informació d’èpoques llunyanes. Això ens va forçar a ser més creatius i a buscar altres fonts documentals.)

Actes notarials i altres documents lligalls de Malmercat i Tornafort 1614-1647.

Manuals Notarials de Malmercat-Tornafort, Noves de Segre, Organyà, Son, Castellbò.

Llibres sacramentals de:

Alt Urgell: Alàs, Cabó, El Vilar, Coll de Nargó, Gavarra, Montanissell, Sallent, Valldarques, Prats de Carreu, Fígols d’Organyà, Organyà, Castellbò, Parròquia de Tres Ponts, Cortiuda, Pallerols de Rialp, Les Anoves, Móra Condal, Torà de Tost, Castellàs, Noves de Segre, Taús, La Guàrdia, Els Castells, Junyent, Freixe, Espahent, Ars, Arfa, Civís.

Pallars Jussà: Abella de la Conca, Sant Salvador de Toló, Basturs, Isona, Biscarri, Sant Romà d’Abella, Aramunt, Hortoneda, Pessonada, Herbasabina, Talarn.

Pallars Sobirà: Son, Burgo, Baén, Buseu, Useu, Gerri, Farrera, Glorieta, Mallolís, Montenartró, Arcalís, Malmercat, Tornafort, Vilamur, Soriguera.

La Noguera: Menàrguens, Pradell, les Ventoses.

Arxius:

  • Llibres Censals del Monestir de Gerri
  • Arxius de Protocols del Districte de Sort
  • Arxiu Històric de Lleida
  • Arxiu Municipal de Puigcerdà
  • Arxiu de la Corona d’Aragó
  • Arxiu de l’Arquebisbat de València
  • Universitat de València i altres centres
  • Fonts diverses de Cuba

Disposem d’una limitada existència d’Arrels. Fes clic aquí per a informació de compra.

Escut de família

Escut

Si algú pot inventar amb un millor criteri un escut per al nostre llinatge, ningú millor que nosaltres mateixos.

La família arreu del món

Localitats

Nosaltres descendim de pagesos de Freixe, Catalunya. Avui, la família es troba arreu del món.